Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το "Ι.Λ.Ο.Α." αγαπάει και τα εικονογραφημένα!

Με μια νέα εκδήλωση, συνέχισε τις δραστηριότητές του το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω. Χθες, Δευτέρα 25 Ιουνίου, παρουσιάσθηκε στον προαύλειο χώρο του Μουσείο το πόνημα των Νίκου Δημ. Νικολαΐδη & Γιώργου Πολ Παπαδάκη με τίτλο "70s-'80s: Τα περιοδικά που αγαπήσαμε".

Συνδιοργανωτής της βιβλιοπαρουσίασης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες μεμονωμένοι συνδημότες, αλλά και εκπρόσωποι πολλών φορέων του Αιγάλεω, ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω "Φίλοι του Πυριτιδοποιείου" ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του, κ. Βασίλη Βασιλειάδη.

Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λάμπρος Σκλαβούνος, Αντώνης Γκίνης, Γιώργος Τόλης, ο γενικός γραμματέας της "Ανάπλασης" κ. Στέλιος Βασιλειάδης, ο πρώην πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης.





Κάσσης-Νικολαΐδης-Παπαδάκης

Γιάννης Περράκης-Χρυσή Κοπιτσή-Κυριάκος Κάσσης-
Κωνσταντίνος Δάλκος-Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου,
με φόντο εκθέματα του Μουσείου
Κι ακόμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Ματούδης, Μανώλης Μαθιουδάκης, η πρώην αντιδήμαρχος κα Χρυσή Κοπιτσή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω κ. Ανδρέας Κλεισαρχάκης καθώς και πολλά μέλη του συλλόγου, οι εκπαιδευτικοί και συγγραφείς κ.κ. Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου, Κωνσταντίνος Δάλκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω "Ιερά Οδός" κ. Αντώνης Παργανάς, η καθηγήτρια κα Ευαγγελία Αγαπητού, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Γιώργος Βλάχος, ο συνθέτης κ. Νίκος Καλλίτσης, ο γλύπτης κ. Μπάμπης Γκούμας, η σκηνοθέτης κα Λίλιαν Καλλίτση κ.α.

Η βραδιά ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του "Ι.Λ.Ο.Α." κ. Γιάννη Περράκη, υπό τους ήχους Αιγαλιώτικου τραγουδιού, σπάνιας σύνθεσης του αείμνηστου χορευτή Γιώργου Προβιά και συνεχίσθηκε με ομιλίες. Την έκδοση χαιρέτισαν τόσο ο κ. Περράκης (που παράλληλα ενημέρωσε τους παρισταμένους για τους στόχους και τις επιδιώξεις του "Ι.Λ.Ο.Α.") όσο και ο κ. Βασιλειάδης, που κατάθεσε τη δική του εντύπωση για τα περιεχόμενά του, εξάρωντας την προσφορά των συγγραφέων και ενθυμούμενος τις εμπειρίες του από την εποχή που οι δρόμοι του Αιγάλεω ήταν γεμάτοι με παιδιά τα οποία έπαιζαν ανέμελα και αντάλλασαν περιοδικά.

Ιδιαίτερη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση έγινε από τον κεντρικό προσκεκλημένο ομιλητή, τον κ. Κυριάκο Κάσση, ιστορικό συγγραφέα, ποιητή και λαογράφο, που ανέλυσε το πόνημα με τον ξεχωριστό, γλαφυρό και πάντα επίκαιρο τρόπο έκφρασης που τον χαρακτηρίζει σαν πολυπράγμωνα καλλιτέχνη.

Ο Κυριάκος Κάσσης (αριστερά)στο βήμα των ομιλητών.
Δίπλα του ο Βασίλης Βασιλειάδης και δεξιά ο Ν. Νικολαΐδης


Οι συγγραφείς
Το λόγο έλαβαν στη συνέχεια οι συγγραφείς. Ο κ. Νικολαΐδης, ευρισκόμενος σε οικείο χώρο μεταξύ πολλών φίλων και συμπολιτών όπως είπε, ευχαρίστησε τους συντελεστές της παρουσίασης, καθώς επίσης και τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια, καταλήγοντας ότι στο βιβλίο περιέχεται ένα απόσταγμα μελέτης που απεικονίζει την αθωότητα της παιδικής ψυχής, αλλά και συνεισφέρει στη σχετική βιβλιογραφία, ως μια ολοκληρωμένη έρευνα. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάκης που εκτός των άλλων ασχολείται και με την ποίηση αλλά και τη σύνθεση, έκανε μια μικρή αναδρομή στη συγγραφική προϊστορία του με την καταγραφή των εικονογραφημένων εντύπων της γενιάς του, τονίζοντας πως στοχεύει να επανέλθει γρήγορα με μια νέα εργασία επί του ίδιου αντικειμένου.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όλοι οι παριστάμενοι στους χώρους του Μουσείου.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα (τσικουδιά και μεζέδες) αλλά και δροσερά αναψυκτικά που προσφέρθηκαν, με επιμέλεια του κ. Περράκη και των άξιων συνεργατών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου